BE MY GUEST: Exploring British & Irish food cultures + Cholocate Smoothie Bowl by The Flourishing Pantry / Εξερευνόντας τις Βρετανικές & Ιρλανδικές διατροφικές κουλτούρες + σοκολατένιο σμούθι by The Flourishing Pantry

Leave a comment
Food Stories

English

Σήμερα έχω τη χαρά να σου συστήσω τη Vicky από το blog The Flourishing Pantry! Το blog της Vicky κέρδισε ένα από τα βραβεία στα Health Bloggers Awards by HBC τον περασμένο Σεπτέμβρη, στην κατηγορία ‘Free-From & Illness Recovery’. Ήμουν εκεί και επιτέλους τη γνώρισα από κοντά μιας και μέχρι τότε ακολουθούσαμε η μια την άλλη στα social media αλλά ποτέ δεν είχαμε συναντηθεί. Αποφασίσαμε ότι θα ήταν ωραίο να συνεργαστούμε με κάποιο τροπο και αυτό το άρθρο είναι μέρος αυτής της ιδέας.

Διάβασε ακόμα: Το άρθρο της Vicky για το my nutri calendar όπου φιλοξενεί και μια από τις συνταγές μου, επίσης μέρος της συνεργασίας μας.

Είχαμε μια μικρή κουβέντα μιλώντας για το blogging και έμαθα πολλά για το φαγητό στην κουλτούρα των Βρετανών αλλά και των Ιρλανδών. Ποιες είναι οι διαφορές στις κουλτούρες των δύο λαών σχετικά με το φαγητό, το ποτό και την εστίαση? Αλήθεια, έχουν κάποια σχέση οι συνήθειες των Ιρλανδών με αυτές των Μεσογειακών λαών? Πώς έχει επηρεάσει η τάση για υγιεινή διατροφή τις διατροφικές παραδόσεις?

Γνώρισε τη Vicky μέσα από την κουβέντα μας και μετά μπορούμε να απολαύσουμε μαζί το λαχταριστό σοκολατένιο σμούθι που μας προσφέρει, γιατί σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα?!


Γεια σου Vicky! Χαίρομαι που είσαι εδώ! Μπορείς να συστήσεις εσένα και το blog σου στους αναγνώστες του my nutri calendar.

Γεια, ονομάζομαι Vicky και είμαι η συγγραφέας και δημιουργός πίσω από το The Flourishing Pantry. Μέσα από το blog μοιράζομαι τις ανακαλύψεις μου, συνταγές και έμπνευση καθώς μαθαίνω περισσότερα για την υγιεινή διατροφή.

Τι σε οδήγησε στο να δημιουργήσεις ένα blog?

Πάσχω από IBS (σύνδρομο ευαιρέθιστου εντέρου) και μετά από χρόνια συμτώματα άρχισα να παίρνω τα πράγματα στα χέρια μου. Έκανα ένα μια εξεταση αίματος για δυσανεξία στα τρόφιμα και ανακάλυψα ότι έχω δυσανεξία στη μαγιά/προζύμι. Αυτό άνοιξε ένα καινούριο κύκλο στη ζωή μου και άρχισα να αναζητώ δίαιτες χωρίς προζύμι.
Ξεκίνησα το blog για να καταγράφω τις συνταγές μου και ό,τι μαθαίνω, τις ανακαλύψεις μου, πού είμαι σωστή, πού κάνω κάτι λάθος. Δεν είμαι ειδικός, είμαι ένα απλό κορίτσι που προσπαθεί να καταλάβει τι είναι υγιεινό να τρώω και τι με κάνει να νιώθω καλά και αυτό που ήθελα να μοιραστώ και με τον υπόλοιπο κόσμο. 
Crusty french baguette | The Flourishing Pantry

Είσαι Βρετανίδα, ποιες είναι οι σκέψεις σου σχετικά με το Βρετανικό φαγητό;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι πιστεύω ότι οι Βρετανοί έχουν όσο και τόσο καλή φήμη για τις μαγειρικές τους παραδόσεις. Το φαγητό είναι πάντα κάτι που είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν γι’αυτό. Οι φίλοι μας πάντα αστειεύονται ότι οι Άγγλοι δεν μπορούν να μαγειρέψουν και μας κοροϊδεύουν ότι το κοτόπουλο Tikka Masala (τυπικό Ινδικό πιάτο) ψηφίστηκε κάποτε το εθνικό μας πιάτο. Και σαφώς δεν είμαστε όπως εσύ, Μαριαλένα, και οι Έλληνες, με τα νόστιμα παραδοσιακά πιάτα σας όπως οι ντολμάδες, το τζατζίκι και ο μπακλαβάς! Ωστόσο, είμαι εξαιρετικά περήφανη που είμαι Βρετανίδα και καθώς και για τα τρόφιμα και τα πιάτα που δημιουργεί το Ηνωμένο Βασίλειο!

Θα το πάρω αυτό ως κοπλιμέντο Vicky και εκ μέρους των Ελλήνων σε ευχαριστώ! Πρόσφατα μετακόμησες στην Ιρλανδία κι εδώ και έξι μήνες μένεις μόνιμα στο Δουβλίνο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου σχετικά με το τοπικό φαγητό μέχρι στιγμής;

Η μετακόμιση στο Δουβλίνο δεν ήταν δύσκολη για μένα – είναι μια επίσης αγγλόφωνη χώρα, μόνο μία ώρα μακρυά με το αεροπλάνο από την πατρίδα μου, το Λονδίνο και είναι επίσης στην Ευρώπη. Τώρα αν είναι ίδια η κουλτούρα τροφίμων από την άλλη πλευρά της Ιρλανδικής θάλασσας; Παραδόξως, δεν είναι.

Μετά από έξι μήνες στην Ιρλανδία, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι πολύ χαρούμενη που μετακόμισα σε μια χώρα που βάζει το φαγητό στο επίκεντρο της εθνικής της ταυτότητας και παράγει τέτοια απίστευτα συστατικά που δοκιμάζω κάθε εβδομάδα. Μου αρέσει να αγκαλιάζω τόσο τα βρετανικά όσο και τα ιρλανδικά προϊόντα και παραδόσεις και είναι κάτι που προσβλέπω στο να μοιράζομαι στο blog με τους αναγνώστες μου τους επόμενους μήνες.

Εδώ βλέπω ένα κοινό Vicky, και οι δύο έχουμε ψηλά τη διατροφική μας κληρονομιά και αγαπάμε να προβάλουμε τον τόπο μας! Έχει η Ιρλανδική κουζίνα καθόλου ομοιότητες με τη Βρετανική; Μετακομίζοντας σε έναν καινούριο τόπο αφιέρωσες χρόνο στο να γνωρίσεις τις τοπικές διατροφικές παραδόσεις;

Μετακομίζοντας στην Ιρλανδία, ήμουν περίεργη να δω ποια είναι η διαφορετική προσέγγιση ως προς το φαγητό, ειδικά για να μπορώ να προσφέρω σε φίλους και οικογένεια που θα με επισκέπτονταν μια «παραδοσιακή» ιρλανδική μαγειρική εμπειρία.

Η δική μου εντύπωση, και νομίζω και πολλών άλλων, είναι ότι οι Ιρλανδικοί χώροι φαγητού και ψυχαγωγίας θα βασίζονταν κυρίως στην κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά ήμουν πρόθυμη να ακολουθήσω τους ρυθμούς για να δω τι ήταν πέρα από αυτό: να το χρησιμοποιήσω ως τρόπο να εξερευνήσω το Δουβλίνο και να βιώσω όλη την ιρλανδική φιλοξενία και τις παραδόσεις σε ένα πιάτο.

Μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, πέρασα μια βραδιά σε μια γευστική εκδήλωση με ιρλανδέζικα τυριά, δοκιμάζοντας ιρλανδέζικα οστρακοειδή από τέσσερις διαφορετικούς παραγωγούς σε μία πιατέλα και διάβασα στον τελευταίο οδηγό Michelin για δεκατρία εστιατόρια σε όλο το νησί με αστέρια. Άκουσα podcasts αφιερωμένα σε θέματα όπως «Ξεκινώντας από το μηδέν ή χτίζοντας πάνω στην παράδοση … Πού είναι η ιρλανδική καλλιέργεια τροφίμων σήμερα;», παρακολούθησα ένα σεμινάριο για Traditional Food Skills και μέσα από τις δικές μου εξερευνήσεις σε αγορές και καταστήματα ανακάλυψα πληθώρα εγχώρια παραγωγή.

Την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου το 2017, η Failte Ireland κάλεσε τους λάτρεις του φαγητού να χρησιμοποιήσουν το hashtag #thisisIrishfood για να μοιραστούν εικόνες και εμπειρίες που αντιπροσωπεύουν το φαγητό του Ιρλανδικού έθνους, διαδίδοντας το μήνυμα ότι είναι κάτι περισσότερο από τη Guinness και το ιρλανδικό βραστό (Irish stew). 

Είναι όντως αλήθεια ότι πολλοί έχουν συνδέσει την Ιρλανδία με τη δημοφιλή μπύρα κι έχουν στο μυαλό τους την κουλτούρα του λαού άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη τους για τη μπύρα (το ίδιο ισχύει και για την Αγγλία). Ποια είναι τελικά η σχέση των Ιρλανδών με το ποτό και ποιες διαφορές βλέπεις με την Αγγλία;

Δε θα πω ψέματα, κατά μεγάλο ποσοστό η Ιρλανδική γευστική εμπειρία είναι χτισμένη γύρω από το ποτό. Η διεθνής φήμη της Guinness και γενικά η φήμη των Ιρλανδών ως “μεγάλα ποτήρια” είναι ισχυρή, αλλά δεν νομίζω ότι  περιγράφει το 100% της ιστορίας.

Μία από τις μεγάλες διαφορές που παρατήρησα στην κουλτούρα γύρω από το ποτό μετταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας είναι οι ώρες λειτουργίας των παμπ που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πίνουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι παμπ και τα μπαρ κλείνουν γενικά τις πόρτες τους στις 11μμ ή στις 12πμ το αργότερο. Ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου αυτό συνδυάζεται με μια «σκληρή δουλειά», η τυπική νυχτερινή κατανάλωση μπορεί να περιλαμβάνει τη μετάβαση απευθείας από το γραφείο στο μπαρ στις 6μμ και αρκετό ποτό σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι το κλείσιμο, όταν σταματούν να λειτουργούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο Δουβλίνο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πόλη είναι μικρότερη και πιο εύκολη στη μετακίνηση, τα ταξί είναι διαθέσιμα όλη τη νύχτα και οι παμπ παραμένουν ανοικτές ως αργά. Η κουλτούρα παραμένει ακόμα γύρω από την παμπ, ναι, αλλά χαρακτηρίζεται από μια πιο αργή κατανάλωση σε μια μακρύτερη νύχτα. Κανείς δεν είναι σε μια τρελή βιασύνη για να πάρει έναν άλλο γύρο και κάνει για ένα πιο ευχάριστο, κοινωνικό βράδυ.

 

pint-1408906_960_720

Αυτό ακούγεται πολύ πιο κοντά στα Ελληνικά δεδομένα. Πάντα μου φαινόταν περίεργο το πόσο γρήγορα κατανάλωναν πολλές μπύρες οι Άγγλοι συνάδελφοι μου στην παμπ μετά τη δουλειά! Εντύπωση επίσης μου είχε κάνει ότι όταν κάνεις κράτηση σε εστιατόριο του Λονδίνου στις περισσότερες περιπτώσεις το χρονικό περιθώριο κράτησης είναι 1μιση ώρα! Μου έχει τύχει και 1 ώρα όριο σε καφέ. Από μια μεριά είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό αυτής της πόλης. Στην Ελλάδα πάντως παίρνουμε το χρόνο μας! Μπορείς να πεις ότι βλέπεις ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί και οι Μεσογειακοί λαοί αντιμετωπίζουν την εστίαση;

Δεν πρόκειται να το συγκρίνω με τον Μεσογειακό τρόπο του φαγητού με όλη την οικογένεια που εσύ, Μαριαλένα, βιώνεις στο Ελληνικό σπίτι σου! Αλλά η ιδέα της κατανάλωσης φαγητού ή ποτού με παρέα με χαλαρό τρόπο αποτελεί ένα θετικό συσχετισμό. Φυσικά προτιμώ τον πιο αργό ρυθμό στην Ιρλανδία – τόσο στη ζωή όσο και στο φαγητό και το ποτό.

 

temple-bar-2344400_960_720

Και οι δυο μας προωθούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και τρόπου ζωής μέσω των blogs μας. Πώς πιστεύεις ότι έχει επηρεάσει τις διατροφικές παραδόσεις σε Αγγλία και Ιρλανδία η εμφανής άυξηση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής?

Η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για υγιεινή διατροφή επηρεάζει επίσης τις παραδόσεις γύρω από το φαγητό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ιρλανδία και δεν πρέπει να υποτιμάται. Τα τυπικά πιάτα που έρχονται στο μυαλό και από τις δύο χώρες ίσως να μην κάνουν αρχικά για το πιο υγιεινό μενού: fish & chips ή το περίφημο πλήρες Iρλανδικό ή πλήρες Aγγλικό πρωινό (full English/Irish breakfast). Ωστόσο, οι τάσεις τα τελευταία χρόνια – πρώτον, για την κατανάλωση περισσότερων τοπικών, βιώσιμων προϊόντων και, δεύτερον, για εστίαση στην υγεία, τις τροφές ολικής άλεσης και την αποφυγή συσκευασμένων και έτοιμων γευμάτων, έχουν επηρεάσει πραγματικά τις καλλιέργειες τροφίμων και στις δύο χώρες.

Υπάρχει μια τάση για επιστροφή στην ιδέα των σπιτικών γευμάτων γνωρίζοντας τι υλικά χρησιμοποιούνται κάτι το οποίο είναι φυσικά ένας υγιέστερος και πιο υγιεινός, βιώσιμος τρόπος ζωής.

Ως προς αυτό συμφωνώ Vicky αν και νομίζω πως πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμη ως προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί παρόλο που υπάρχει μια τεράστια κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή και το Instagram & οι health bloggers είναι ένα καλό δείγμα αυτού, σύμφωνα με την εμπειρία μου στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια εξακολουθώ να είμαι, να μην πω η μοναδική, να πω ότι ανήκω στην μειοψηφία αυτών που φέρνουν σπιτικό φαγητό μαζί τους στο γραφείο! Και το ίδιο παρατηρώ αν κάνω μια βόλτα 12μμ-1μμ στα κοντινά μαγαζιά γρήγορου φαγητού γύρω από την εταιρία όπου εργάζομαι. Είναι γεμάτα κόσμο που ψωνίζει κάτι πρόχειρο για μεσημεριανό.

 

platter-2009590_1920

Πριν απολαύσουμε το σοκολατένιο smoothie που μας προσφέρεις έχω μια τελευταία ερώτηση ενόψει Χριστουγέννων! Τι θα βρει κανείς στο Βρετανικό/Ιρλανδικό γιορτινό τραπέζι τα Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά?

Νομίζω δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας. Το τυπικό τραπέζι ανήμερα Χριστουγέννων έχει γαλοπούλα ψητή με γέμιση, ψητές πατάτες, λαχανάκια βρυξελλών, σως από μούρα (cranberry sauce) και το επιδόρπιο είναι συνήθως μια Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με σως από κονιάκ. Το αγόρι μου ισχυρίζεται ότι ο συνδυασμός γαλοπούλας με ζαμπόν είναι Χριστουγεννιάτικη παράδοση αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι απλά μια οικογενειακή συνήθεια ή αν αυτό συνηθίζεται ευρέως!

Η γαλοπούλα τα Χριστούγεννα πρωταγωνιστεί και στο Ελληνικό τραπέζι! Συνήθως συνιοδεύεται με γέμιση από ρύζι με κιμά και γιορτινά υλικά όπως κάστανα, κουκουνάρι και αποξηραμένα φρούτα. Υπάρχουν φυσικά πολλές παραλλαγές.

Νομίζω είναι πλέον ώρα να σε ευχαριστήσω πολύ για αυτή μας την κουβέντα, πάντα απολαμβάνω τη συζήτηση γύρω από το φαγητό και αγαπώ να ανακαλύπτω τις κουλτούρες των λαών μέσα από αυτή τη σκοπιά. Σε ευχαριστώ και για την υπέροχη συνταγή σου, το απόλυτο σοκολατένιο σμούθι.

Βρες τη Vicky στο Instagram @theflourishingpantry.


ADSC_0473

Μερίδες 1 | Χρ. Προετοιμασίας: 5′ | Χρ. Μαγειρέματος: 0′

Θα χρειαστείς:

  • 200 ml γάλα αμυγδάλου
  • 1 κσ βούτυρο αμυγδάλου με σοκολάτα
  • 1 κσ κακάο σκόνη
  • 1 κσ πρωτεϊνη
  • 1 κσ βρώμη
  • 1 κσ σπόρους τσία
  • 1 μπανάνα (ιδανικά παγωμένη) 
  • 10 φουντούκια
  • 1/2 κγ βανίλια
  • Γαρνιτούρα της επιλογής σου (πχ. σπόροι τσία, αμύγδαλα, φουντούκια, βρώμη, κτλ)

Μέθοδος:

  1. Χτύπησε όλα τα υλικά σε ένα πολυκόφτη/μπλέντερ (εκτός από τις γαρνιτούρες).
  2. Σέρβιρε σε ένα μπωλ γαρνίροντας με τα αγαπημένα σου υλικά.

 

TIPS:

Καλή απόλαυση!

 

Want all the latest news straight to your inbox_Then all you have to do is to sign up to the Newsletter and all the latest posts by my nutri calendar will be delivered to you so that you

Μην ξεχάσεις να ακολουθήσεις το blog στα social media, βρες όλα τα social links στο κάτω μέρος του blog κι έλα να γίνουμε φίλοι!

~ ~ ~ ~ ~

Today I will introduce you to Vicky from The Flourishing Pantry! Vicky was one of the winners at the Health Bloggers Awards by HBC back in September, her blog came first in the Free-From & Illness Recovery category. I was there and I finally met her face-to-face as we were already following each other on social but we never actually met. This is when we decided that it would be awesome if we collaborate in away and this Guest Post is part of this idea.

Read also: Vicky’s beautiful article about my nutri calendar where she also features one of my recipes, as part of the collaboration idea too.

We had a small chat with Vicky, talking about all things health blogging and I learned a lot about the UK and Ireland. What are the differences between the cultures of both countries when it comes to food and drink? Does Irish approach to food & drink has any commons at all with the one of Mediterranean people? How the huge healthy food trend has affected food traditions in these countries?

Let’s meet Vicky and her blog though a quick Q&A and after that we can enjoy her delicious chocolate smoothie bowl, because who doesn’t love chocolate?!


Hey Vicky! Nice to have you here! Please introduce yourself and your blog for my nutri calendar‘s readers.

Hello, my name is Vicky and I’m the writer and creator behind The Flourishing Pantry. The blog shares my discoveries, recipes and inspiration as I learn more about eating healthily.

What prompted you to start a blog?

I suffer with IBS and after years of symptoms and very little support from the NHS GP I started to take things into my own hands. I did a food intolerance blood test at home and it told me I had a yeast intolerance. That opened a can of worms and I got sucked into things like anti-candida and yeast free diets.
I started the blog to record my recipes and learnings. It’s become a really honest account of my discoveries – where I’ve got it right and where I’ve got it wrong. I’m not an expert, I’m just a normal girl trying to work out what’s healthy to eat and what makes me feel great and that’s what I wanted to share with the world. 
Crusty french baguette | The Flourishing Pantry

Being British, could you share your thoughts about British food?

Let’s start by saying I think the British get a bad rap for its culinary traditions. Food is always something that feels difficult to stand up for. Our friends are on the continent joke that the English can’t cook and mock that Chicken Tikka Masala was once voted our national dish. And clearly we’re not like you Marialena and the Greeks, with their delicious traditional dishes like dolmades, tzatziki and baklava! However, I’m hugely proud of being British and the food and dishes the UK creates.

I will take what you’ve said about our dolmades as a compliment and I will thank you on behalf of all Greek people! You moved to Ireland from the UK six months ago. What’s your impression about Irish food so far?

Moving to Dublin in many ways it’s not a huge move – it’s another English speaking country, only one hour flight from my home city of London and it’s still in Europe. Surely, it’s the same food culture across the Irish Sea? Surprisingly, it’s not.

And after living in Ireland now for six months, and for the time-being the foreseeable future, I couldn’t be more delighted to have moved to a country that puts food at the heart of its national identity and produces such incredible ingredients that I get to try every week. Embracing both British and Irish produce and traditions is something I really see in my kitchen future and something I look forward to sharing on the blog with my readers in the months to come.

I can see a common thing here between the two of us, Vicky and that’s we both place our food heritage high and try to promote our origins! Is Irish cuisine any similar to the British one? What actions did you take to explore local food traditions as Dublin is now your new home?

Moving to Ireland I was curious to see what the different approach would be to food, particularly as I would be having friends and family come to stay and wanted to show them a ‘traditional’ Irish culinary experience.

My own impression, and I think that held by many, is that the Irish dining and entertaining spaces would be mainly based around drinking. But I was keen to immerse myself totally in the food scene to see what there was beyond this: using it as a way to explore my new home city of Dublin and experience Irish hospitality and traditions on a plate.

In the last six months I’ve spent an evening on a course tasting Irish cheeses, tasted Irish oysters from four different producers on one platter and seen the latest Michelin guide award thirteen restaurants across the island with stars. I’ve listened to podcasts dedicated to topics like “Starting from Scratch or Building On Tradition… Where is Irish Food Culture Today?”, attended a seminar on Traditional Food Skills and through my own explorations at markets and shops discovered a wealth of home-grown produce.

On St Patrick’s Day 2017, Failte Ireland invited food lovers to use the hashtag #thisisIrishfood to share food images and experiences that represented the food of the Irish nation, spreading the message that it’s more than just Guinness and Irish stew. The perfect example that Ireland sees its food as something that identifies it to the world.

It’s true that one thing that comes to mind about Ireland is the popular Guinness beer and people’s drinking culture in general. What is Irish people’s relationship with drinking and what are the differences you see between UK’s and Ireland’s drinking cultures?

Now I’m not going to lie, a lot of the Irish dining experience is built around drinking. Guinness’s international reputation and generally the impression of the Irish as big drinkers is an enduring one, but I don’t think 100% tells the story.

One of the big differences I have noticed in drinking cultures between the UK and Ireland is pub opening times which impacts the way people drink. In the UK pubs and bars generally close their doors at 11pm or 12am latest. Particularly in London where this combines with a ‘work hard’ culture, the typical night drinking might involve going straight from the office to the bar at 6pm and drinking hard and fast until closing time, when the public transport starts to close down.

Dublin is different. The city is smaller and easier to get around, taxis are readily available throughout the night and pubs stay open late. The culture is still around the pub yes, but it’s a slower burn over a longer night. No one’s in a mad rush to get another round before the bell rings and it makes for a more enjoyable, sociable evening.

 

pint-1408906_960_720

This sounds very close to the Greek standards, Vicky. After almost 4 years in London I still find it weird how quickly my British colleagues can consume large amounts of beer on a weekday at a pub after work! I was also very unused to the way reservations to a restaurant even to some coffee shops work in London. In most of the cases you can’t keep a restaurant table more than 1.5 hr or I’ve been to coffee shops that work with 1hr time limit. It’s kind of normal if you think about the population but initially it was a shock! We never such limitations in Greece, we take our time!

So, can you see any similarities at all in the way Irish people approach food and drink gatherings with that of the Mediterranean people?

I’m not going to compare it to the Mediterranean way of eating as a family that you, Marialena, experience in your Greek home! But the idea of consuming food or drink with company in a leisurely way does have a certain positive association. I’m not saying everyone takes it easy of course, I just prefer the slower pace in Ireland – in life as well as in drinking.

 

temple-bar-2344400_960_720

We both promote a more healthy diet and lifestyle on our blogs. How do you think the rise in people’s interest in healthier way of living has affected the food tradition in both the UK & Ireland?

The recent rise in interest in healthy eating is also influencing food traditions in both the UK and Ireland and should not to be underestimated. The typical dishes that come to mind from both countries might not initially make for the healthiest menu: fish and chips, sticky toffee pudding or the infamous Full Irish or Full English breakfasts.

However the trends in the last few years – firstly for eating more local, sustainable produce and secondly for a focus on health, wholefoods and away from packaged and ready-made meals, have really affected food cultures in both countries. Going back to the idea of home-cooked meals and knowing your ingredients is naturally a healthier and more wholesome, sustainable way to live.

I totally agree on this Vicky however I think that there’s a lot to be done still towards this direction, because although there’s a large community out there consisting of people interested in healthy diets and nutrition (and Instagram or food bloggers are good examples that prove this) based on my experience in London the last 4 years I’m still in the minority if saying the only one sounds too much that brings homemade food in the office! And the same can be observed if I have a walk around the office on lunch times, fast food restaurants are full of people, which makes me wonder, am i the only one who meal-preps in this city?

platter-2009590_1920

 

Before we move on to your recipe and as we’re getting closer to Christmas I got one last question for you! What’s on the British/Irish people’s table on Xmas day/New Year’s Eve?

This is one area where there aren’t huge differences between the UK and Ireland. The Christmas Day traditional meal in both countries will typically involve roast turkey with stuffing, roast potatoes, brussel sprouts, cranberry sauce and dessert will usually be a Christmas pudding with brandy sauce or brandy butter. My boyfriend claims that having turkey and ham for Christmas at the same sitting is traditional, but I can’t tell yet whether that’s just his family or a country-wide custom!

On Christmas day, turkey is starring on Greek tables too. It’s usually stuffed with festive rice that contains chestnuts, pine nuts, beef mince, dried plums, etc. There are lots of variations. And talking about food, I think it’s the right moment to enjoy your ultimate chocolate smoothie bowl, as chocolate along with a bunch of healthy ingredients is always welcome!

Thank you Vicky for sharing both your experiences and your delicious recipe with my nutri calendar‘s readers. It was a pleasure and I always enjoy chatting about food and discover what other people’s cultures have to add to this.

Find Vicky on Instagram as @theflourishingpantry.


Let’s now move to Vicky’s recipe and enjoy this chocolate heaven bowl!

ADSC_0473

Serves 1 (generous portion!) | Prep. Time: 5′ | Cooking Time: 0′

Ingredients:

  • 200ml almond milk 
  • 1 tbsp chocolate almond butter
  • 1 tbsp cacao powder 
  • 1 tbsp hemp protein
  • 1 tbsp oats 
  • 1 tbsp chia seeds 
  • 1 banana (ideally frozen, but fine if not) 
  • 10 blanched hazelnuts 
  • 1/2 tsp vanilla extract 
  • Toppings of choice (i.e chia seeds, almonds, hazelnuts, oats, etc)

Method:

  1. Blitz all ingredients together (apart from toppings) in a food processor or until completely combined.
  2. Serve in a bowl and top with your favorite toppings!

Enjoy!

 


 

Don’t forget to follow the blog on social media! Find all the social links at the blog’s footer. Let’s get social!

 

Posted by

I aim to express my passion about food sharing my day-to-day homemade recipes inspired both by Greek/Mediterranean cuisine and European influence. My life well served on a plate via my ... 'nutri calendar', a food diary which is meant to inspire you!

Leave a Reply