Χαλβάς σιμιγδαλένιος με φυστικοβούτυρο, πορτοκάλι και μέλι

Leave a comment
Food Inspiration
Jump to Recipe Print Recipe

Είναι η πρώτη μου ανάρτηση μετά από 2 χρόνια και 1 μήνα! Οριακά θυμάμαι να γράφω άρθρο εδώ. Μου πήρε λίγη ώρα να συντονιστώ, κάνω όμως την επανεμφάνισή μου, έστω και μετά από τόσο καιρό, για να μοιραστώ, όχι μια, αλλά δύο συνταγές για χαλβά που θα χαρώ να δοκιμάσεις τη Σαρακοστή.

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι μέρος της παιδικής μου ηλικίας, είναι το γλυκό που πάντα έφτιαχνε τόσο εύκολα και γρήγορα η μαμά και το σπίτι μύριζε κανέλα και καβουρδισμένο σιμιγδάλι! Και εννοείται ο μισός χαλβάς να τρώγεται επιτόπου ζεστός μέσα από την κατσαρόλα πριν καν μπει στη φόρμα με τη δικαιολογία της “δοκιμής” ή και χωρίς καμία δικαιολογία.

Εγώ συνεχίζω να τον φτιάχνω παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή (εντάξει μπορεί και εκτός Καθαράς Δευτέρας ή Σαρακοστής καμιά φορά). Δεν μπορώ όμως να μην πειραματιστώ και λίγο με την κλασική συνταγή του 1-2-3-4 που όλοι ξέρουμε και να δώσω τις δικές μου παραλλαγές. Ξεκινάμε σήμερα με την πρώτη από τις δύο εκδοχές που θα προτείνω, αυτή με το φυστικοβούτυρο και το πορτοκάλι όπου αντί για ζάχαρη χρησιμοποιώ μέλι. Όπως το ακούς. Τόσο γευστικό!

Σε επόμενο άρθρο θα μοιραστώ άλλη μια εκδοχή λίγο πιο σοκολατένια οπότε μείνε εδώ μαζί μου.

Πριν πάμε στη συνταγή καλό είναι να πούμε κάποια βασικά πράγματα για την παρασκευή του σιμιγδαλένιου χαλβά σε περίπτωση που δεν έχεις ασχοληθεί ξανά.

Πώς καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι;

Ο χαλβάς μπορεί να γίνεται σε πέντε-έξι άντε εφτά λεπτά αλλά αυτά τα λεπτά σε θέλουν εκεί. Μην υπολογίζεις να απομακρυνθείς από την κατσαρόλα μιας και το σιμιγδάλι κατά το καβούρντισμα κινδυνεύει να καεί και απαιτεί συνεχές ανακάτεμα. Το στάδιο του καβουρντίσματος είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά για να αποκτήσει ωραίο σώμα ο χαλβάς μας και να μη λασπώσει.

Πώς προσθέτουμε τα υγρά στο σιμιγδαλένιο χαλβά;

Όταν έρθει η στιγμή να προσθέσεις στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι το υγρό στοιχείο, είτε αυτό είναι το νερό που βάζουμε στον κλασικό χαλβά είτε στην παρούσα συνταγή το ανάμεικτο νερό με χυμό πορτοκάλι, φρόντισε να το κάνεις σταδιακά και από μακρυά και έχε τα χέρια σου καλυμμένα με μακριά μανίκια. Όταν προσθέσεις το υγρό στοιχείο στιγμιαία θα γίνει έντονη αντίδραση και υπάρχει κίνδυνος να πεταχτεί καυτό μείγμα.

Πώς δένουμε το σιμιγδαλένιο χαλβά;

Όταν μπουν πλέον και τα υγρά το μείγμα δε χρειάζεται και πολύ χρόνο να δέσει και σύντομα πρέπει να απομακρύνουμε από τη φωτιά για να παραμείνει ζουμερός και να μην κολλήσει. Συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα και μόλις καταλάβουμε ότι ο χαλβάς μας έχει πήξει αρκετά ώστε να στέκεται αλλά δεν έχει στεγνώσει και τελείως, τότε είναι έτοιμος.

Χοντρό ή ψιλό σιμιγδάλι;

Άλλοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μισό μισό άλλοι μόνο χοντρό. Εγώ προσωπικά βρίσκω ότι το χοντρό δίνει καλύτερο αποτέλεσμα και καβουρντίζοντάς το καλά δίνει πολύ ωραίο “δάγκωμα” στο χαλβά. Στη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα 1 και μισή κούπα χοντρό και μόνο μισή κούπα ψιλό. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μόνο χοντρό σιμιγδάλι.

Με τι μπορώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη στο χαλβά;

Εγώ όπου κι όσο μπορώ στις συνταγές μου χρησιμοποιώ το μέλι αντί για ζάχαρη, και αποφεύγω τελείως την επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη. Στη συνταγή εδώ αντίο για ζάχαρη λοιπόν χρησιμοποίησα μέλι περίπου 1/2 κούπα που μαζί με τη γλύκα του πορτοκαλοχυμού δίνουν υπέροχο αποτέλεσμα. Βέβαια μιας και χρησιμοποιούμε χυμό πορτοκάλι και μπορεί να τύχει να είναι λίγο πιο ξινός γι’ αυτό προτείνω να δοκιμάσουμε το μείγμα στο τέλος και να προσθέσουμε όσο μέλι χρειαστεί ανάλογα και με την προτίμησή μας σε γλύκα.

Τι σκεύος να χρησιμοποιήσω για το χαλβά με σιμιγδάλι;

Μια φόρμα για κέικ είναι μια χαρά για να φορμάρουμε το χαλβά μας. Δε χρειάζεται να στρώσουμε λαδόκολα αν βάλουμε στον πάτο τα χοντροκομμένα αμύγδαλα της συνταγής. Καλύτερα να αποφύγουμε γυάλινα σκεύη γιατί δε θα ξεφορμάρεται τόσο εύκολα ο χαλβάς. Για να στρώσουμε ομοιόμορφα πατάμε καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να μην μείνουν κενά. Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με λίγο μέλι ακόμα, αν θέλουμε.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με φυστικοβούτυρο, πορτοκάλι και μέλι

Λαχταριστός φυστικοβουτυρένιος και πορτοκαλένιος χαλβάς με μέλι και τραγανά αμύγδαλα.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 8 minutes
Course Dessert
Cuisine Greek, Ελληνική
Servings 10

Ingredients
  

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κγ κανέλα
  • 2 κούπες χυμό πορτοκάλι
  • 2 κούπες νερό
  • 1/2 με 3/4 κούπα μέλι θυμαρίσιο
  • 4 κσ φυστικοβούτυρο απαλό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 χούφτες αμύγδαλα ψημένα ανάλατα ψιλοκομμένα

Instructions
 

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Προσθέτουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Καβουρντίζουμε καλά να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί για 4-5'.
  • Προσθέτουμε την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σταδιακά και πολύ προσεκτικά το χυμό πορτοκάλι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά να δέσει το μείγμα.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το μέλι, σταδιακά, ελέγχοντας τη γεύση.
  • Προσθέτουμε επίσης το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε φόρμα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και από πάνω στρώνουμε το μείγμα του χαλβά. Στρώνουμε με ένα κουτάλι πιέζοντας ελαφρά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για να ξεφορμάρουμε εύκολα.
Keyword halvas, χαλβάς, Σαρακοστή, νηστίσιμο, νηστεία

Αυτή ήταν η σημερινή συνταγή, λαχταριστός σιμιγδαλένιος χαλβάς με γεύση φυστικοβούτυρο και πορτοκάλι με αρώματα κανέλας και μέλι! Θα χαιρόμουν πολύ αν δοκίμαζες τη συνταγή. Αν το κάνεις μην ξεχάσεις να το μοιραστείς μαζί μου μια φωτογραφία @mynutricalendar για να δω τη δημιουργία σου ή αφήνοντας σχόλιο παρακάτω. Θα με βρεις στο Instagram ή το Facebook και θα χαρώ πολύ να ακούσω νέα σου.

Ως την επόμενη φορά, να προσέχεις και να τρως καλά.

Μαριαλένα

Posted by

I aim to express my passion about food sharing my day-to-day homemade recipes inspired both by Greek/Mediterranean cuisine and European influence. My life well served on a plate via my ... 'nutri calendar', a food diary which is meant to inspire you!

Leave a Reply